WILLEM  ABELEN

Willem Abelen (26) is saxofonist, componist, bandleider, docent en organisator, woonachtig in Utrecht. Afgelopen juli heeft hij zijn Bachelor Jazz & Pop aan het HKU Utrechts Conservatorium afgerond, nadat hij al een bachelor Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam heeft gehaald. Willem is als saxofonist te omschrijven als lyrisch, vrij in zijn spel en altijd gefocust op waar de muziek om vraagt.

 

 Zijn huidige focus ligt op zijn nieuwste project, FLUX. 

 een dynamisch project waarin Willem je uitnodigt te reflecteren op jezelf én de wereld waarin je staat.

 

FLUX staat voor voortdurende verandering. Enerzijds een metafoor voor de hyper-interactieve wereld waarin we leven, anderzijds het leidend principe van Willem's muziek, waar onverwachte wendingen en vrije passages worden afgewisseld met nauwkeurig gecomponeerde frases. Klank en structuur staan in constante beweging en verrassende grooves zijn nooit ver weg.

 

Willem heeft al de nodige (big)band- en podiumervaring; zo stond hij al tweemaal op het wereldberoemde North Sea Jazz Festival, speelde hij op podia als het BIMHUIS, Grote Zaal van TivoliVredenburg, Melkweg, Patronaat, Doornroosje, Muziekgebouw aan het IJ, Stadsschouwburg Amsterdam, Lantarenvenster en meer. Daarnaast is hij door deelnames aan orkesten als het Jong Metropole, Nederlands Studenten Jazz Orkest en Young Jazz Society. bekend met verfijnd sectiespel en het vervullen van lead-plekken. 

 

Momenteel is Abelen - naast bandleider zijn van zijn project FLUX - actief in een hoop projecten. Zo speelt hij in de vernieuwende Utrechtse bigband Young Jazz Society, de band van zangeres Julie Huard, small-bigband BOSCO, het jazzcollectief Undertow, het Haarlemse popcollectief Yes Miss No Miss, de moderne jazzgroep van Eli Westerveld genaamd Cordyline, Jong Metropole 2022, de band van zangeres Sophia Zelan en de Leidse hiphop/reggae-formatie Gus Walker.